‘Onbemande voertuigen bezorgen 80 procent van de pakketjes in 2025’

22-09-2016 09:00 | Door: Hidde Middelweerd

Volgens adviesbureau McKinsey is er geen weg meer terug: in 2025 wordt 80 procent van de pakketjes bezorgd door onbemande voertuigen.

McKinsey trekt deze conclusie in een rapport over de toekomst van pakketbezorging naar de consument, genaamd The Future of the Last Mile. Het rapport werd vorige week gepresenteerd, voorafgaand aan de IAA in Hannover, een beurs op het gebied van mobiliteit en logistiek die morgen van start gaat.

Voor het onderzoek werden ruim 4.700 respondenten uit China, Duitsland en de Verenigde Staten ondervraagd.

Bezorgrobots

Het onderzoek stelt dat consumenten (70 procent) vaak voor de goedkoopste manier van bezorging kiezen. Een kwart van de ondervraagden is echter bereid meer te betalen voor een snelle levering. De verwachting is dat de vraag naar snelle levering, zelfs op dezelfde dag, in de aankomende jaren explosief gaat groeien.

Om aan deze vraag voor snelle levering te voldoen, zal het aantal autonome voertuigen in de transportsector explosief toenemen, stelt McKinsey. Het adviesbureau ziet een sleutelrol weggelegd voor zelfrijdende bestelbussen met ingebouwde kluisjes, die in stedelijke gebieden door de straten rijden. Bezorgdrones maken in de aankomende tien jaar een opmars om rurale gebieden te bedienen.

Fietskoeriers

Voorwaarde voor bovenstaande opmars is dat de kosten voor autonome voertuigen en bezorgrobots significant moeten dalen. Gebeurt dit niet, dan verwacht McKinsey dat fietskoeriers een belangrijkere rol gaan innemen in de pakketbezorging aan de consument.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: McKinsey | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek