Dit is 's werelds eerste emissievrije trein op waterstof

23-09-2016 07:30 | Door: Hidde Middelweerd

Het Franse transport- en energiebedrijf Alstom heeft een emissievrije trein gepresenteerd op de InnoTrans in Berlijn, ’s werelds grootste vakbeurs voor de spoorwegindustrie. Het is volgens Alstom de eerste passagierstrein ter wereld die wordt aangedreven door een waterstof-brandstofcel.

De trein heet de Coradia iLint en dient als duurzaam alternatief voor dieseltreinen. Dit meldt Alstom in een persbericht.

Diesel

Een significant deel van Europa’s treinnetwerk is nog niet elektrisch, stelt Alstom in een persbericht. De aankomende jaren blijft dit aandeel groot. Veel landen hebben nog steeds een groot aantal dieseltreinen in omloop. Zo rijden er in Duitsland bijvoorbeeld nog 4.000 dieseltreinen rond.

Waterstof

De Coradia iLint wordt aangedreven door een waterstof-brandstofcel, met stoom en gecondenseerd water als enige vorm van emissie. De trein maakt daarnaast erg weinig geluid.

In 2014 maakte Alstom kenbaar dat het bedrijf dergelijke passagierstreinen wilde produceren en sloeg hierbij de handen ineen met verschillende Duitse instanties. Twee jaar later zijn de treinen klaar voor de markt.

Alstom

Momenteel rijden er wereldwijd 2.400 treinen van Alstom rond. De dieseltrein Coradia Lint 54 is vooral in trek. De Coradia iLint zal in het Duitse Salzgitter geproduceerd worden.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de emissievrije trein:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Alstom | Foto: Alstom (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek