NS laat bussen rijden op frituurvet

23-09-2016 16:00 | Door: Hidde Middelweerd

Alle bussen die NS inzet om treinvervoer te vervangen, rijden vanaf januari 2018 alleen nog maar op plantaardige vetten. Dit heeft het spoorwegbedrijf zich voorgenomen.

NS deed, in samenwerking met twee bedrijven die vervangend busvervoer verzorgen, Jan de Wit en Munckhof, al een test met bussen die rijden op duurzame biobrandstof. Het verbruik van de bussen bleek hierbij even hoog en de brandstof bleek geen negatief effect te hebben op de motor.

Frituurvet

De biobrandstof heet Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en wordt gemaakt van afvalvetten. Tijdens de testperiode reden zeven bussen van Scania, Volvo en VDL al 130.000 kilometer op de klimaatneutrale brandstof.

Om de bussen daadwerkelijk structureel op de duurzame brandstof te laten rijden, moeten er eerst nieuwe tankfaciliteiten gerealiseerd worden.

Klimaatneutraal

NS heeft als doel om vervangend busvervoer bij werkzaamheden en calamiteiten zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. Dit sluit goed aan bij de bredere doelstellingen van NS op het gebied van duurzaamheid. Het spoorwegbedrijf wil dat zijn energieverbruik per reiziger in 2020 gehalveerd is. Daarnaast wil NS vanaf volgend jaar geen gebruik maken van dieseltreinen.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van het plan: 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NS | Foto: Roel Hemkes via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek