Finland wil autonome schepen leveren per 2025

27-09-2016 07:04 | Door: Hidde Middelweerd

De Finse overheid zet vol in op het ontwikkelen van zelfvarende, onbemande schepen. Het land wil dat dergelijke vaartuigen per 2025 in staat zijn om oceanen over te steken.

Dit meldt Tekes in een persbericht.

Autonome schepen

Het Finse Funding Agency for Innovation, ook wel bekend als Tekes, lanceerde deze week het zogeheten ‘new business ecosystem’. Dit project brengt marktleiders uit de maritieme industrie en start-ups in de ICT-sector bij elkaar, om gezamenlijk autonome schepen te ontwikkelen. Ook stelt Tekes geld beschikbaar voor de ontwikkeling van deze zelfvarende schepen.

Daarnaast heeft de Finse overheid toegezegd dat bedrijven hun autonome schepen uitvoerig mogen testen in Finse wateren.

Rolls Royce

Verschillende grote namen uit verschillende sectoren, zoals Rolls Royce, hebben zich inmiddels aan het Finse project verbonden.

“We zijn vooral enthousiast over het feit dat start-ups uit de ICT-sector en grote namen uit de maritieme sector elkaar op deze manier ontmoeten”, zegt Piia Moilanen, projectmanager bij Tekes. “We creëren op deze manier een netwerk van bedrijven die een pionier wordt op het gebied van intelligente scheepsvaart.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tekes | Foto: Tim Green via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek