Utrecht krijgt volledig elektrische buslijn

14-10-2016 16:13 | Door: Hidde Middelweerd

Vervoerder Qbuzz, de gemeente Utrecht en de provincie hebben gezamenlijk tien elektrische bussen aangeschaft. De duurzame bussen worden ingezet om de stadsbuslijn 1 in 2017 volledig elektrisch te maken.

Dit meldt de gemeente Utrecht in een persbericht.

De eerste nieuwe bussen werden woensdag officieel gepresenteerd door Michel van den Munckhof, directeur van Qbuzz, gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof van de provincie Utrecht en wethouder Lot van Hooijdonk (zie foto).

Elektrische bussen

De elektrische bussen, geleverd door Ebusco, gaan de tien dieselbussen vervangen die momenteel op lijn 1 rijden. Dit zorgt jaarlijks voor 900.000 kilo minder CO2-uitstoot. In het voorjaar van 2017 worden ze voor het eerst ingezet. Met de ingang van de zomerdienstregeling moet lijn 1 volledig energieneutraal zijn.

De buslijn, die rijdt tussen het treinstation Utrecht Centraal en de wijk Overvecht, wordt jaarlijks door 1 miljoen reizigers gebruikt.

Met de aanschaf van de bussen is een investering van € 4 mln gemoeid.

Windenergie

De bussen worden geladen op de eindhalte Vechtsebanen, door middel van een zogeheten reversed pantograaf. Dit is een stroomafnemer die van bovenaf neerdaalt op de bus. Voor de stroomvoorziening van de bussen wordt volledig gebruikgemaakt van windenergie.

Lot van Hooijdonk, wethouder verkeer en vervoer, in het persbericht: “Dit zijn echt de bussen van de toekomst. Met deze techniek combineren we het collectief reizen met onze energieopgave.”

Vehicle-to-grid

Een interessante functie van de bussen is dat ze ook stroom terug kunnen leveren aan het net. ’s Avonds kunnen de bussen dus worden ingezet ter ondersteuning van het energienet, als er een piek is in de stroomafname. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gemeente Utrecht | Foto: Gemeente Utrecht

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek