Rwanda start nationale bezorging van medicatie per drone

14-10-2016 13:33 | Door: Hidde Middelweerd

De Rwandese president Paul Kagame mocht vrijdag een wereldprimeur onthullen: de allereerste nationale leveringsdienst van medicatie, door middel van drones. De drones worden ingezet voor ongeveer 150 noodleveringen per dag.

Dit meldt UPS in een persbericht.  

De leveringsdienst per drone is een initiatief van bezorgservice UPS, de stichting Gavi en Zipline, het roboticabedrijf uit Californië dat de drones ontwikkelde. In februari van dit jaar werd al een overeenkomst getekend om de bezorgdienst te realiseren. Nu worden de drones ook daadwerkelijk ingezet.

Duurzame bezorgdrones

De drones worden ingezet om bijvoorbeeld bloed naar transfusiecentra te brengen. Daarnaast kunnen de bezorgdrones worden ingezet om medicatie of levensreddende vaccins te leveren door het hele land.

Last mile

Ontwikkelingslanden ondervinden sinds jaar en dag problemen met de zogeheten last mile-bezorging van gezondheidsproducten, omdat de gezondheidsproducten veelal vanuit de stad naar afgelegen locaties moeten worden vervoerd. Last mile-bezorging is de levering van producten aan de consument zelf, ofwel de laatste kilometers.

In Rwanda zijn bloedingen na de bevalling de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. De 21 transfusieziekenhuizen die het land telt, beschikken echter niet over een voorraad van alle types bloed die ze nodig hebben. Het Afrikaanse land kent daarnaast een lang regenseizoen, waarbij veel wegen overspoelen en onbruikbaar worden. Daarom kunnen levensreddende transfusies vaak niet doorgaan. Drones moeten hiervoor uitkomst bieden.

Actieradius

Per sms kunnen transfusieziekenhuizen een noodbestelling plaatsen, die vervolgens per drone geleverd wordt. De drones zijn in staat om 150 kilometer heen en terug te vliegen en kunnen 1,5 kilo bloed vervoeren.

Afrika en de Verenigde Staten

In eerste instantie leveren de drones alleen bloed in het westelijke deel van Rwanda. In 2017 verwacht Zipline de dienst uit te breiden naar het oostelijke deel van Rwanda, zodat bijna alle inwoners van het Afrikaanse land bediend kunnen worden.

In een later stadium hoopt Zipline de dienst met bezorgdrones uit te breiden naar andere landen in Afrika. Eerder kondigde het bedrijf al aan dat het de dienst ook in de Verenigde Staten gaat opzetten.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de bezorgdienst:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: UPS | Foto: Zipline

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek