Elektrisch koelen scheelt € 2000 per truck

Elektrisch koelen scheelt € 2000 per truck

14-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een generator op elektriciteit in plaats van diesel bespaart de transportsector zo'n € 2000 euro per vrachtauto per jaar. Elektrisch koelen is bovendien schoner en stiller.

Dat blijkt uit onderzoek van studenten Werktuigbouw van de TU Delft. Dat meldt het Nieuwsblad Transport. In Europa staan iedere dag tienduizenden trucks op parkeerplaatsen langs de Europese snelwegen. Tijdens de rusttijden koelen de chauffeurs hun lading met behulp van een dieselgenerator. Behalve hoge brandstofkosten, zorgt dit ook voor stank- en geluidsoverlast.

De studenten van de TU Delft onderzochten in opdracht van Nomad Power of een andere oplossing mogelijk is. Het bedrijf voorziet parkeerplaatsen van elektrische voorzieningen voor de koeling van vrachtauto's. Nederland telt vijf locaties en België inmiddels drie.

 

Brandstofkosten

 

Afhankelijk van de buitentemperatuur en de lading bespaart elektrische koeling 30 tot 50 procent op de brandstofkosten. Dat staat gelijk aan ongeveer € 2000 per truck per jaar. Bij een buitentemperatuur van 21 graden Celsius en een gekoelde lading op -15 graden is ongeveer 1,37 liter diesel per uur nodig. Elektrische koeling onder de dezelfde omstandigheden kost slechts 3,13 kWh. Om die maximale besparingen te halen, moeten chauffeurs consequent een elektrische generator gebruiken.

Het geluidsniveau van koelen op elektriciteit ligt 4 tot 5 decibel lager. De emissies van CO2 kunnen tussen de 65 en 80 procent omlaag en de uitstoot van stikstofoxiden met bijna de helft.

Als elektrische koelsystemen door heel Europa worden uitgerold, draagt dat volgens de studenten bij aan de Europese plannen om het hoofdwegennet te vergroenen. De EU wil in 2050 de CO2-uitstoot langs snelwegen met 60 procent reduceren.

Bron: Nieuwsblad Transport, Truckstar | Foto: Mercedes Benz

 

 

 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek