Succesvolle testvlucht Boeing op groene diesel

Succesvolle testvlucht Boeing op groene diesel

05-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een proefvlucht gedaan met zijn ecoDemonstrator 787. Een van de motoren van het prototype draait op een mix met 15 procent groene diesel.

Boeing constateerde tijdens de proef geen verschil tussen de motor die deels op groene diesel liep en de motor die op normale kerosine draaide. Het bedrijf hoopt met de test de goedkeuring voor gebruik van groene diesel in de luchtvaart te bespoedigen. De hernieuwbare diesel kan bij het huidige productieniveau voorzien in 1 procent van de wereldwijde brandstofbehoefte voor de luchtvaart.

 

Groene diesel

 

Groene diesel is in het wegtransport al geruime tijd een alternatief voor diesel uit fossiele bronnen. Boeing besloot de brandstof te testen, omdat de chemische samenstelling van groene diesel vergelijkbaar is met die van HEFA. Dat is een bio-kerosine die in 2011 is goedgekeurd voor gebruik in de commerciële luchtvaart. In dat jaar had KLM de primeur met een lijnvlucht op biobrandstof.

De belangrijkste grondstoffen voor de hernieuwbare brandstof zijn plantaardige oliën, gebruikt frituurvet en dierlijke vetten. Daarmee is groene diesel vergelijkbaar met biodiesel. De raffinage en de chemische samenstelling van het eindproduct verschillen echter. Biodiesel is daardoor minder geschikt voor de luchtvaart.

Bron: Boeing | Foto: Artem Katranzhi, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek