Boeggolfbubbels remmen klimaatverandering

Boeggolfbubbels remmen klimaatverandering

22-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het witte schuim dat schepen opwoelen, reflecteert zonlicht. Vooral kleine bubbels dempen zo de opwarming van het klimaat.

Donkerblauw zeewater neemt het merendeel van de zonnewarmte in zich op. Een dikke laag schuim kaatst het zonlicht juist direct terug de atmosfeer in. Onderzoek van de University of Leeds toont aan dat deze eigenschap van het schuim te optimaliseren is.

Hoe fijner de belletjes die schepen in het water opkloppen, hoe reflectiever het schuim. Bubbels die 10 tot 100 keer kleiner zijn dan nu gebruikelijk is, blijven bovendien tot wel 24 uur bestaan. Gewoon schuim is al na een paar minuten verdwenen.

Technologie

Volgens de wetenschappers is er voor het verbeteren van de bubbels al technologie beschikbaar die op alle grote schepen is toe te passen.

De onderzoekers wijzen er wel op dat deze vorm van geo-engineering ertoe kan leiden dat neerslagpatronen wereldwijd veranderen. Het schuim verdwijnt bovendien snel, terwijl de broeikasgassen lang in de atmosfeer aanwezig blijven.

Bron: BBC | Foto: Ting Chen, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek