Vrachtschip aangedreven door tegenwind

Vrachtschip aangedreven door tegenwind

06-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Noorse Vindskip is een vrachtschip dat voor zijn voortstuwing rekent op wind, vloeibaar aardgas en slimme software.

Het Noorse bedrijf Lade AS werkt voor de ontwikkeling van het vrachtschip samen met het Duitse Fraunhoferinstituut. Bijzonder is de romp van het schip, die dient als een zeil.

Initiatiefnemer Terje Lade heeft de romp de vorm van een vliegtuigvleugel gegeven. Dankzij dit ontwerp oefent de wind uit bijna alle richtingen voorwaartse kracht uit op het schip. Zelfs bij nagenoeg directe tegenwind stuwt de wind het Vindskip nog naar voren.

Puur op windenergie kan het schip snelheden behalen tot 19 knopen. Dat is net zo snel als andere vrachtschepen. Bij windstille passages schakelt het vrachtschip over op LNG, vloeibaar aardgas. 

 

Uitstoot

 

Het schip stoot volgens Lade en Fraunhofer 80 procent minder CO2 uit dan een conventioneel vrachtschip. Daarvoor is het wel cruciaal dat de gevolgde route optimaal is. Het Fraunhoferinstituut heeft voor het Vindskip software ontwikkeld die meteorologische data over wind, stroming en golfslag omzet in een snelle en zo zuinig mogelijke route.

De Duitse onderzoeksinstelling verwacht de software deze maand klaar te hebben. Lade heeft het schip al getest in een windtunnel. De volgende stap is een proef met schaalmodellen in een waterbad. In 2019 moet het eerste Vindskip het ruime sop kiezen.

Bekijk twee filmpjes over het Vindskip op Youtube:

 

 

Bron: Fraunhofer | foto: Fraunhofer

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek