Mega-robot brandt vliegtuigen schoon met lasers

Mega-robot brandt vliegtuigen schoon met lasers

09-01-2015 13:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse start-up LCR Systems bouwt enorme robots die met lasers de verflagen van vliegtuigen verwijderen. Dat is efficiënter en milieuvriendelijker dan chemische methodes.

LCR Systems ontwikkelt robots van 25 meter hoog. Deze kunnen met de Laser Coating Removal techniek (LCR) passagiersvliegtuigen, militaire straaljagers en helikopters autonoom van hun coating ontdoen. In deze techniek schieten laserbundels de verf van metalen oppervlakten. Na de behandeling is het oppervlak direct klaar voor een nieuwe verflaag.

Het proces van LCR is milieuvriendelijker en kosten-efficiënter dan conventionele methodes. Er komt geen chemisch afval of stof vrij. De kosten voor het strippen van een vliegtuig liggen met het systeem bovendien 80 procent lager dan bij conventionele methoden. Ook levert het een tijdsbesparing van 30 procent op.

Bedrijven gebruiken nu veelal chemische afbladdermiddelen, waarna onderhoudsmedewerkers in beschermende pakken handmatig alle oppervlakken moeten opschuren en nabehandelen.

LCR Systems moet zijn fabriek nog bouwen maar heeft met Singapore Airlines al een eerste klant. Ook Lufthansa, Emirates en KLM zijn geïnteresseerd in het concept, meldt het Financieele Dagblad. LCR hoopt voor 2018 op een omzet van € 20 mln tot € 30 mln. Dat zijn zes robots per jaar verkopen. De lasers betrekt LCR van de Duitse fabrikant Trumpf, de robottechnologie komt onder andere van machinebouwer NTS uit Eindhoven.

Woensdrecht

Bij luchtmachtbasis Woensdrecht is een groot centrum voor vliegtuigonderhoud dat de komende jaren verder zal uitbreiden. Onder meer Fokker Services en vliegtuigtechnisch bedrijf Airborne hebben een vestiging bij de luchthaven. LCR Systems wil hier ook zijn fabriek bouwen, zodat het zijn klanten direct kan bedienen, schrijft het FD.

LCR heeft volgens de krant tot nu toe € 5,7 mln aan private-equityfinanciering opgehaald en ontving van het ministerie van Economische Zaken een innovatiekrediet van € 3,7 mln. Op termijn verwacht LCR te groeien naar 50 tot 100 arbeidsplaatsen te kunnen bieden.

Bron: FD, LCR System | Foto: Renzelle Mae Abasolo, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek