18-02-2015 08:15 | Door: Laura Fransen

De Amerikaanse smartphone-app Food Cowboy wil een bijdrage leveren aan het verminderen van voedselverspilling. De app wijst truckers met overgebleven lading de weg naar het dichtstbijzijnde goede doel.

Truckers houden soms bederfelijke lading over, bijvoorbeeld omdat een supermarkt de waar afkeurt. De voedingsmiddelen belandden op de vuilstort, of de eigenaar was veel tijd kwijt om er alsnog een goede bestemming voor te vinden.

Kostenbesparingen

Food Cowboy maakt het de chauffeurs makkelijk te maken voedsel af te geven aan goede doelen, zoals voedselbanken. De focus van de start-up ligt voornamelijk bij vrachtwagenchauffeurs met overgebleven lading. Via de app geven de truckers hun route aan en welke goederen ze over hebben. Food Cowboy brengt hen in contact met belangstellenden die langs het traject liggen. Als die er niet zijn, wijst de app de weg naar een geïnteresseerde composteerder of boer.

Voor de chauffeurs levert Food Cowboy zowel een tijd- als kostenbesparing op. Dankzij de app kunnen ze hun route optimaliseren en hoeven ze niet langer zelf te zoeken naar plekken waar ze hun lading kwijt kunnen. Door het voedsel te doneren, besparen ze daarnaast op afvalverwerkingskosten. Sinds de lancering in 2012 heeft Food Cowboy voor 230.000 kilo voedsel een nieuwe bestemming gevonden.

Belastingvoordeel

Ook voor de goede doelen zelf levert de app financieel voordeel. Food Cowboy vraagt $ 0.10 per pond gedoneerd voedsel. Die prijs ligt veel lager dan de $ 0.25 tot $ 0.49 die voedselbanken of andere instellingen normaal betalen.

Daarnaast verzorgt Food Cowboy voor de chauffeurs en de goede doelen al een deel van de administratie. Inclusief de formulieren om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke belastingvoordelen.

Zo'n 1.000 vrachtwagenchauffeurs hebben zich al aangemeld. Inmiddels is de service uitgebreid naar de restaurantsector. Ook zij kunnen zich melden met overgebleven voorraden voedsel.

Bron: CNBC, Food Cowboy | Foto: Vincent Desjardins, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)