Truckspoiler Sabic bespaart 3 procent brandstof

sabic spoiler vrachtwagen

27-03-2015 14:16 | Door: Erik Verheggen

Chemieconcern Sabic heeft een nieuw type spoiler voor op het dak van vrachtwagencabines ontworpen. De plastic kap verlaagt de luchtweerstand van een combinatie met 6 procent.

De nieuwe plastic spoiler heeft een aantal luchtgaten die volgens het bedrijf uit Saoedi-Arabië de luchtstroom langs de vrachtwagen drastisch verbeteren. Dat levert een 6 procent lagere luchtweerstand op en een brandstofverbruik dat minimaal 3 procent lager ligt.

Conventionele spoilers hebben geen gaten, maar maken gebruik van de luchtstroom over een glad oppervlak om de weerstand omlaag te brengen. “Door deze innovatie kunnen wagenparkbeheerders elk jaar miljoenen besparen”, zegt Directeur Automotive Scott Fallon van Sabic Innovative Plastics.

Het concern heeft de spoiler helemaal opnieuw ontworpen met behulp van computersimulaties. Zo kon Sabic de optimale vorm vinden voor maximale verlaging van de luchtweerstand. Een 3D-geprinte versie van de nieuwe spoiler is inmiddels klaar. Sabic test dit prototype de komende zomer op de weg en in de windtunnel.

Het Saoedische bedrijf Sabic is vooral bekend vanuit de petrochemische industrie. De plastictak Innovative Plastics is ook een miljardenbedrijf, met 9.000 werknemers in 35 landen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Sabic | foto: Sabic

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek