Overstap FrieslandCampina maakt LNG-station mogelijk

weg transport

09-04-2015 09:25 | Door: Erik Verheggen

GDF Suez heeft in samenwerking met FrieslandCampina en de gemeente Leeuwarden het eerste LNG-station voor trucks in Noord-Nederland geopend.

Het LNG-station voor vrachtwagens is door GDF Suez ontwikkeld op het Firezone-station van Salland Olie in Leeuwarden. Het station is mogelijk gemaakt doordat FrieslandCampina en haar transporteurs overstappen op LNG als truck-brandstof.

Volgens Directeur Duurzaamheid Frank van Ooijen van het zuivelconcern wil FrieslandCampina de energie-efficiency in de zuivelketen verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. “Met de opening van dit LNG-tankstation kunnen de eerste zes LNG-trekkers van FrieslandCampina-vervoerders hun tanks vullen”, zegt hij. “Deze Bi-fuel trekkers van FrieslandCampina besparen minimaal 12 procent CO2-uitstoot ten opzichte van diesel en ze zijn stiller en veroorzaken daardoor minder geluidsoverlast.” 

Uitstoot

Het gebruik van een LNG-vrachtwagen vermindert de fijnstofuitstoot met 95 procent ten opzichte van dieselvrachtwagens. Bovendien neemt de uitstoot van zwavel en stikstof fors af. Daarnaast produceren LNG-trucks 50 procent minder geluid. 

Het Friese tankstation is niet de eerste pomp voor LNG in Nederland. GDF Suez nam in 2013 zijn eerste LNG-pomp in gebruik in Duiven. Samen met het Nederlandse bedrijf DCB Energy werkt het energiebedrijf aan een landelijk dekkend netwerk met tien tankstations voor vloeibaar aardgas. Ook Shell heeft een tankstation voor LNG. Dit pompstation voor vrachtwagens staat in de Rotterdamse Waalhaven.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: GDF Suez | foto: Tom Roeleveld, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek