Nasa 40 procent lichter de ruimte in

Nasa ruimtevaart

10-04-2015 12:53 | Door: Erik Verheggen

Ruimtevaartuigen zijn gewichtloos als ze ontsnappen aan de zwaartekracht. Maar bij de lancering zeker nog niet. Nasa investeert daarom in lichtgewicht materialen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie steekt miljoenen in projecten om materialen te ontwikkelen voor toekomstige ruimtevaartmissies. Doel is om de massa van ruimtevaartuigen met 40 procent omlaag te brengen. Lancering en voortstuwing wordt daardoor een stuk gemakkelijker en goedkoper.

De ontwikkeling van lichtere ruimtevaartuigen is volgens Steve Jurczyk cruciaal voor het slagen en financieren van toekomstige missies. “Deze geavanceerde technologieën maken sterkere en lichtere ruimtevaartuigen mogelijk. Alleen zo kunnen we asteroïden en uiteindelijk Mars gaan verkennen.”

Financiering

Nasa maakt veel gebruik van sandwichconstructies van composieten. Daarbij wordt een lichtgewicht honingraatconstructie ingesloten tussen twee platte structuren. De drie projecten die nu financiering krijgen, draaien allen rond alternatieven voor deze honingraatstructuren.

Nasa steekt om te beginnen $ 550.000 per project in de ontwikkeling van deze materialen. Dat moet in de komende 13 maanden leiden tot prototypes van panelen die 30 bij 30 centimeter groot zijn en 2,5 centimeter dik. Daarna volgt een fase waarin ook grotere panelen gebouwd worden. Nasa investeert dan nog eens $ 2 miljoen per project.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nasa | Foto: Nasa commons

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek