Motor op vloeibare stikstof revolutie in koeltransport

Stikstof

16-05-2015 08:31 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Dearman rust koelwagens uit met een innovatief koelsysteem op stikstof. Het systeem is emissievrij en kan volgens de Britten concurreren met dieselkoelmachines.

De koelmotoren van Dearman gebruiken vloeibare stikstof in plaats van diesel. Vloeibare stikstof is compact te vervoeren en al zeer koud van zichzelf. Het kookpunt van het gas ligt op -196 graden Celcius en het gas kan ook gebruikt worden om de vracht direct te koelen.

De vinding van Dearman laat het vloeibare stikstof gecontroleerd uitzetten, in een soort supergekoelde stoomturbine. De stikstof geeft zo nog eens 40 procent meer koelkracht. Het concept kan daarmee concurreren met de gangbare dieselsystemen.

Koelvrachtwagens voor fruit, zuivel of diepvriesproducten, gebruiken tot 20 procent van de brandstof om de lading op temperatuur te houden. Het systeem van Dearman Engines reduceert de fijnstof- en CO2-uitstoot voor dit koelproces kosteneffectief tot nul.

Rijden op vloeibare lucht

Bijna 80 procent van de lucht om ons heen bestaat uit stikstof. De stikstof die de koelmotoren uitstoot, kan daarom geen kwaad. In de industrie is vloeibare stikstof bovendien een gangbaar product. Het is goed te produceren met stroomoverschotten, bijvoorbeeld uit overproductie van windmolens als de vraag naar elektriciteit laag is.

De Britse uitvinder Peter Dearman werkt al ruim tien jaar aan een motor op vloeibare lucht of stikstof. Oorspronkelijk was het doel om daarop auto’s te laten rijden. Net zoals bijvoorbeeld de Airpod, die op gecomprimeerde lucht rijdt.

De toepassing in een auto kwam niet van de grond, maar als koelmachine heeft het concept een aantrekkelijk dubbel effect. In Groot-Britannië wordt het systeem nu getest. Voor andere toepassingen van het oorspronkelijke principe onderzoekt Dearman onder meer een vloeibare luchtmotor als standalone energieopslagsysteem.

De Nederlandse onderneming Transmark heeft een belang in Dearman Engines. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dearman, The Economist | Foto: Danielle Scott, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek