Nieuw model maakt vliegvelden duurzamer en efficiënter

vliegveld

19-05-2015 07:49 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuw algoritme maakt vliegvelden efficiënter en duurzamer. Het model kan wachttijden en brandstofgebruik op vliegvelden verminderen.

Wetenschappers aan de University of Lincoln ontwikkelden het nieuwe algoritme. Het computermodel integreert meerdere onderdelen van een vliegveld. Het model houdt onder andere rekening met de bewegingen op land van zowel bussen als vliegtuigen en vele andere factoren. Vaak zijn meerdere organisaties, met verschillende belangen, afzonderlijk verantwoordelijk voor de uiteenlopende processen op een luchthaven.

De gecombineerde benadering optimaliseert onder andere het brandstofverbruik van alle voertuigen op het vliegveld. Ook dat van de vliegtuigen, voor zolang deze op en rond de landingsbanen rondrijden. Het model realiseerde in simulaties een daling in het brandstofgebruik tussen de 19 en 31 procent. Het Doha International Airport diende hierbij als testlocatie.

Eerder ontwikkelden wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een nieuw algoritme voor verkeerslichten, waardoor de CO2-uitstoot van het verkeer daalt. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Alpha Galileo, ScienceDirect | Foto: Luke Ma via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek