Hoe olietankers de oceanen schoner maken

olietanker

18-05-2015 15:54 | Door: Thijs ten Brinck

De Noorse start-up EnvironNor bouwt als het klanten en financiering kan vinden oude olietankers om tot drijvende waterzuiveringsinstallaties.

Het Noorse kennisinstituut DNV GL onderzoekt samen met EnviroNor verschillende opties voor drijvende zuiveringsinstallaties. Grote delen van de wereld lozen rioolwater nu nog direct op zee. Dat vervuilt de oceanen maar draagt ook bij aan de groeiende zoetwaterschaarste.

“We moeten creatief denken om oplossingen te vinden voor milieuverontreiniging en waterschaarste”, zegt Sigmund Larsen, CEO van EnviroNor in The Guardian. In de visie van Larsen en zijn collega’s bij EnviroNor worden afgeschreven olietankers en andere schepen omgebouwd tot verplaatsbare rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Drijvend drinkwater

De drijvende installaties zijn inzetbaar op plaatsen waar op de kust zelf geen ruimte meer is om het water te zuiveren voordat het geloosd wordt in de zee. Afhankelijk van de behoefte op de locatie pompen de schepen het geschoonde rioolwater terug voor gebruik in industriële processen of landbouw op het land. Of lozen ze het nu veilige water alsnog op zee.

Volgens EnviroNor verlengt het ombouwen van afgeschreven schepen de levensduur van deze schepen met tot wel 20 jaar. Bovendien kan een drijvende waterzuiveringsinstallatie volgens de start-up over de volledige levensduur ruim een kwart voordeliger zijn dan conventionele installaties op land.  

EnviroNor werkt verder ook aan een speciaal toegeruste variant die bij rampen, of bij defecten aan bestaande waterzuiveringen, snel kan bijspringen om de vraag naar drinkwater op te vangen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian, EnviroNor | Foto: Thangaraj Kumaravel, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek