Hoe inefficiënte schepen aan de zijlijn komen te staan

containerschip

28-05-2015 09:30 | Door: Erik Verheggen

Bedrijven die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor een vijfde van alle verscheepte tonnen vracht weren inefficiënte schepen. 

Dat meldt de organisatie Carbon War Room, een stichting van Virgin-baas Richard Branson. Doel van de organisatie is vermindering van de CO2-uitstoot in het bedrijfsleven. Volgens Carbon War Room faseren steeds meer bedrijven de inefficiënte schepen uit om grip te krijgen op hun CO2-voetafdruk. Belangrijke tool daarin is het systeem van GHG Emissions Rating, dat wordt toegepast bij bijna 2 miljard ton scheepslading per jaar.

De GHG-schaal is ontwikkeld door adviesbureau RightShip en Carbon War Room. Een van de gebruikers van dit systeem is Mosaic Company, een van de grootste producenten van kunstmest in de wereld. Het concern weert alle schepen die een G scoren in het rating-systeem. Dat is de score voor de minst efficiënte schepen.

“Met efficiëntere schepen brengen we onze kosten omlaag en tegelijkertijd verlagen we onze CO2-voetafdruk”, zegt Director of Sustainability Neil Beckingham van Mosaic. “Door dit succes kijken we nu naar de mogelijkheid om ook schepen met een F-score te weren. Minder dan 5 procent van de CO2-uitstoot wordt nu veroorzaakt door scheepstransport.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Motor SHip, Carbon War Room | foto: Conny Liegl, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek