Groningen Seaports werkt aan LNG-infrastructuur

Haven Delfzijl

01-06-2015 18:17 | Door: Erik Verheggen

Groningen Seaports en Niedersachsen Ports beginnen een grensoverschrijdende samenwerking om een duurzame LNG-infrastructuur in de Eems-Dollard-regio te ontwikkelen. 

“De introductie van LNG als een schone, toekomstgerichte brandstof zorgt voor een perfecte balans tussen ecologie en economie. Het is beter voor de natuur en met name het Werelderfgoed de Waddenzee”, meldt Groningen Seaports in een nieuwsbericht. De Nederlandse en Duitse havens hebben samen een intentieverklaring opgesteld.

Directeur Ham Post pleitte in maart van dit jaar al voor de aanleg van een LNG-terminal in de Groningse haven. Behalve verduurzaming van het transport in de regio zou het een impuls zijn voor de werkgelegenheid en afhankelijkheid van Russisch gas kunnen wegnemen, zei hij tegen de Groninger Internet Courant.

Terminal

Een LNG-terminal kan volgens de havendirecteur voorzien in maximaal 20 procent van de Nederlandse gasbehoefte. “Aangezien we er nu al een hebben in Rotterdam, zouden we met een tweede terminal in maar liefst dertig tot veertig procent van de gasbehoefte in Nederland kunnen voorzien”, zei Post.

De opbouw van een LNG-infrastructuur past in het streven van de havens naar verantwoord gebruik van kostbare grondstoffen, het verminderen van emissies op land en op zee en een langdurige ontwikkeling van de haven. 

Om dit te bereiken, willen de havens gezamenlijk scheepseigenaren en toeleveranciers ondersteunen bij hun transitie naar LNG. Er moet een grensoverschrijdende samenwerking komen voor LNG-infrastructuur in de regio. Ook gaan de havens als één haven optreden naar Europese instanties.

De ondertekening van het intentiedocument is bijgewoond door Maroš Šefčovič, Vicepresident van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Energie-unie. Hij bezoekt de Energy Valley-regio als onderdeel van zijn ‘Energy Union on Tour’.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Groningen Seaports, Groninger Internet Courant | foto: Gouwenaar, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek