Scania test elektrische truck in Zweden

scania elektrische vrachtwagen

05-06-2015 09:15 | Door: Erik Verheggen

Scania start in Zweden een proef met zijn elektrische vrachtwagen. Op een stuk weg wordt een bovenleiding aangelegd die de truck van stroom voorziet.

De vrachtwagens van Scania transporteren vanaf 2016 goederen over dit 2 kilometer lange stuk weg bij de haven van Gävle. De Scania’s hebben een hybride aandrijving. Ze zijn uitgerust met een pantograaf, waarmee ze stroom betrekken van de bovenleiding. Als er geen bovenleiding aanwezig is, kunnen ze overschakelen van een volledig elektrisch naar hybride aandrijving.

scania elektrische vrachtwagen

Volgens Scania ligt de uitstoot van de hybride vrachtwagens tot 90 procent lager dan die van dieseltrucks. De elektrische aandrijving is bovendien een stuk efficiënter dan dieselmotoren, waardoor ook flink bespaard kan worden op de kosten.

De technologie voor de bovenleiding is afkomstig van Siemens, dat al sinds 2013 in Duitsland proeven uitvoert met elektrische vrachtwagens.

Publiek-private samenwerking

De Zweedse overheid investeert ruim € 8 mln in de Gävle Electric Road, het bedrijfsleven € 5 mln. De proef is onderdeel van een groter project, waarbinnen de Zweedse overheid, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken om het verbruik van fossiele energie in het transport te verminderen.

Scania neemt ook deel aan een ander Zweeds Electric Roads-project. In Södertälje start in 2016 een proef met elektrische Scania-bussen die opladen door inductie. Bij elke bushalte in die stad wordt een inductielaadstation aangelegd, waar de bussen in een paar minuten kunnen opladen.

Behalve op elektrisch vervoer, zet Scania ook in op alternatieve brandstoffen. Uit een praktijktest in en rond de Zweedse hoofdstad Stockholm, bleken bio-ethanoltrucks van Scania ook tot 90 procent CO2-uitstoot te besparen ten opzichte van diesel. Daarnaast werkt het bedrijf aan zelfrijdende vrachtwagens.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Scania | Foto: Scania, Creative Commons (Cropped bu DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek