Lean Ships: 8 duurzame innovaties voor minder CO2

schepen rotterdam

09-06-2015 14:34 | Door: Erik Verheggen

Het Europese innovatieproject Lean Ships moet duurzame innovaties opleveren waardoor de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van schepen met een kwart dalen.

De partners binnen het project willen de schaalbaarheid, effectiviteit en betrouwbaarheid van een aantal energiebesparende en emissiearme maritieme technologieën demonstreren.

Het consortium omvat 46 partners uit twaalf Europese landen en bestaat uit rederijen, scheepswerven, equipment leveranciers en kennisinstellingen, waaronder twaalf Nederlandse partners. De coördinator van het project is Damen Shipyards uit Gorinchem. Teams van technologieleveranciers, scheepswerven en rederijen maken de stap naar marktimplementatie mogelijk.

Brandstoffen

Lean Ships heeft acht veelbelovende innovaties aangewezen. Daaronder zijn alternatieve brandstoffen, zoals sleepboten op LNG of CNG, dual-fuel-motoren op diesel en methanol en efficiënte LNG-carriers. Ook innovatieve voortstuwingstechnologie is onderdeel van het programma. Zo werken de partners aan een binnenvaartschip met oscillerende voortstuwing, grotere schroeven voor vrachtschepen en energie efficiënte cruiseschepen.

Het project mikt op de Europese markten voor kleine tot middelgrote transportschepen, schepen voor offshore toepassingen en de cruise markt. De betrokken partijen verwachten dat Lean Ships leidt tot 25 procent brandstofbesparing, minimaal 25 procent CO2-reductie en tot 100 procent vermindering van uitstoot van zwavel- en stikstofverbindingen en fijnstof. De partners willen door deelname aan het project een voorbeeld stellen en andere rederijen aanmoedigen te investeren in groene technologie.

De kick off van het project vindt 16 en 17 juni plaats bij Damen Shipyards in Gorinchem. LeanShips is een van de eerste projecten die gehonoreerd is onder het nieuwe Europese research en innovatie kaderprogramma Horizon 2020. De totale subsidie bedraagt € 17 mln.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Netherladns Maritime Technology, Technisch Weekblad | Foto: Hans Griep, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek