Paddenstoelen zijn het nieuwe piepschuim

Paddenstoelen zijn het nieuwe piepschuim

01-11-2012 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Piepschuim kan verleden tijd zijn met de verpakkingen van het Amerikaanse bedrijf Ecovative. Het bedrijf maakt volledig composteerbare verpakkingen op basis van paddenstoelen.

Mark Zuckerberg zat tijdens zijn studiejaren vooral achter zijn computer, Eben Bayer en Gavin McIntyre groeiden liever schimmels. Een hobby werd een bedrijf, Ecovative, dat duurzame verpakkingen maakt die vandaag de dag gebruikt worden om onder andere de computers van Dell en de meubels van Steelcase te beschermen. Afgelopen jaar zijn de jonge ondernemers de samenwerking aangegaan met bedrijf Sealed Air, bekend van het bubbeltjesplastic om de techniek verder te commercialiseren.

Schimmeldraden

Dat Bayer en McIntyre kozen voor schimmels is opmerkelijk. De meeste producten die gemaakt worden van hernieuwbare materialen zijn afkomstig van planten en dieren. Bayer kreeg inspiratie van zijn werkervaring bij een maker van esdoornsiroop. Daar zag hij dat schimmeldraden twee houtsnippers sterk aan elkaar konden verbinden.  Samen met McIntyre gebruikte Bayer deze observatie als inspiratie om met de schimmeldraden van paddenstoelwortels losse onderdelen aan elkaar te verbinden.

Zo ontstonden de bioverpakkingen van Ecovative. De schimmeldraden plakken landbouwafval aan elkaar. Vervolgens wordt dit in de gewenste vorm geperst voor de te beschermen onderdelen van bijvoorbeeld auto-onderdelen.

Cradle to cradle

Hoewel Bayer en McIntyre cradle to cradle als uitgangspunt namen voor hun product, werden in de eerste prototypes nog materialen gebruikt die niet-hernieuwbaar waren. Deze hebben ze weten te vervangen door landbouwafval dat niet concurreert met de voedselproductie. Hierdoor kunnen ze een groot aantal lokale materialen gebruiken, variërend van maisresten, katoenresten en rijstvliesjes.

Wanneer de computer netjes is uitgepakt en het verpakkingsmateriaal niet meer nodig is, dan kan het gewoon op de composthoop in de achtertuin. Het materiaal is volledig composteerbaar en is geschikt als mest voor in de tuin. Veel soorten bioplastic zijn biologisch afbreekbaar, maar kunnen alleen in daarvoor bestemde composteerinstallaties worden afgebroken. Dit is waar Ecovative het verschil maakt, het afval wordt direct weer teruggegeven aan  natuur.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Green Biz Foto: Ecovative

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek