Warmte van uitlaatgassen verlaagt brandstofverbruik

Warmte uitlaatgassen

27-06-2015 09:05 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse uitlatenfabrikant Borla en Alphabet Energy gaan samenwerken in een warmteterugwinproject voor uitlaatgassen.

Alphabet Energy is de producent van de PowerModule, een vloeistofgekoelde generator die restwarmte omzet in elektriciteit. In combinatie met een aangepaste uitlaat van Borla kan het systeem 5 tot 10 procent van de warmte van uitlaatgassen afvangen. Zo'n 60 procent van de energie in brandstof ontsnapt als afvalwarmte via de uitlaat. 

Volgens beide partijen kan de PowerModule de dynamo van een voertuig geheel of gedeeltelijk vervangen. De installatie zou voldoende stroom leveren voor de elektrische systemen van vrachtwagens of personenauto's. Zelfs voor verlichting, navigatiesysteem of airco.

Brandstofbesparing

Volgens berekeningen van het Amerikaanse ministerie van Energie op basis van de specificaties, zou warmteterugwinning voor grote vrachtwagens een brandstofbesparing van 3 tot 6 procent per jaar opleveren.

Beide partijen hebben afgesproken de PowerModule te testen op uitlaten van trucks op gas en diesel. Als de resultaten goed uitpakken, willen Borla en Alphabet Energy de installatie verder ontwikkelen en commercialiseren.

Bekijk een filmpje over de PowerModule van Alphabeth Energy:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Alphabeth Energy | Foto: Robin Corps, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek