Gasunie brengt samen met Gazprom LNG naar de Oostzeekust

gazprom

08-07-2015 09:29 | Door: Erik Verheggen

Gasunie en Gazprom willen samen de inzet van LNG als duurzamere brandstof bevorderen. De partijen denken aan ontwikkeling van infrastructuur aan de Oostzeekust.

Tijdens een bijeenkomst in Moskou hebben Alexey Miller, de bestuursvoorzitter van Gazprom, en CEO Han Fennema van Gasunie een overeenkomst gesloten over samenwerking voor toepassing van vloeibaar aardgas in Noordwest-Europa. LNG is de schoonst verbrandende fossiele brandstof en geldt als duurzamer alternatief voor conventionele scheepsbrandstof.

Miller en Fennema denken aan de ontwikkeling van infrastructuur voor het gebruik van LNG in schepen en trucks op locaties aan de Oostzeekust. Het kan daarbij gaan om ontvangstterminals voor de opslag van LNG. LNG-schepen en -voertuigen kunnen via vulstations worden bevoorraad. Gazprom en Gasunie verwachten de infrastructuur ook in te zetten om LNG weer gasvormig te maken, en via pijpleidingen naar gebruikers te transporteren.

Groningen Seaports

Dichter bij huis onderzoekt Gasunie samen met Groningen Seaports de mogelijkheden om in de Noord-Groningse Eemshaven infrastructuur aan te leggen. LNG kan per schip worden aangevoerd, gelost en in gasvorm geïnjecteerd in het gasnet.

Gasunie gaat samen met marktpartijen onderzoeken welke technische, logistieke en commerciële concepten geschikt zijn. Groningen Seaports onderzoekt de mogelijkheden van een locatie in de Eemshaven. De haven werkt daarin ook samen met de vlakbij gelegen Niedersachsen Ports.

Directeur Ham Post van Groningen Seaports pleitte in maart van dit jaar al voor de aanleg van een LNG-terminal in de Groningse haven. Deze week vond in de haven de eerste LNG-bunkering plaats. De primeur, weliswaar met tankwagens, was voor de nieuwe gastanker Sefarina. Het schip is gebouwd door Shipyard Constructions Hoogezand Nieuwbouw in Foxhol.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Gasunie, Schuttevaer | Foto: Thawt Hawthje, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek