Elektrische truck Daimler bespaart € 0,10 per kilometer

daimler

13-07-2015 12:09 | Door: Erik Verheggen

Daimler heeft in Portugal een praktijktest afgrond met zijn duurzame en emissievrije elektrotruck met batterijaandrijving. Volgens het bedrijf is de geschiktheid voor lokaal distributieverkeer bewezen.

De trucks hebben een laadvermogen van ruim 2.000 kilo. Daimler testte het afgelopen jaar samen met een aantal klanten hoe de Fuso Canters E-Cell-vrachtwagens bestand waren tegen dagelijks gebruik.

daimler

Uit de proeven blijkt dat de actieradius in de praktijk meer dan 100 kilometer is, volgens Daimler voldoende voor stedelijk distributieverkeer. Eerste analyses van de data laten volgens de Duitse vrachtwagenbouwer zien dat kostenbesparingen van € 1.000 per 10.000 kilometer ten opzichte van conventionele dieseltrucks mogelijk zijn.

Duurzame distributie

De betrokken partijen hebben de elektrisch aangedreven lichte truck voor allerlei toepassingen getest. De stad Lissabon gebruikte de Canter E-Cell voor het vervoer van groenafval en huisvuil, de stad Sintra in de bosbouw en de steden Abrantes en Cascais bij de landschapsverzorging. Transportbedrijf Transporta zette het voertuig in voor regionale huis-aan-huis distributie en energiemaatschappij REN voor transportdoeleinden op het terrein van de gasvoorziening. Verder werd de Canter E-CELL door het Portugese Post CTT gebruikt voor transporten tussen de distributiecentra van Lissabon en Coimbra.

De fabriek in de Portugese plaats Tramagal is onderdeel van het wereldwijde productienetwerk van DaimlerTrucks. Sinds 2012 wordt in Tramagal ook de FUSO Canter Eco Hybrid gefabriceerd. 

Daimler is niet het enige bedrijf dat experimenteert met elektrische vrachtwagens. In Nederland haalden vrachtwagens van het Beverwijkse Hytrucks een actieradius van 150 tot 200 kilometer. Ook BMW en Scania testen elektrische vrachtwagens.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Daimler | Foto's: Copyright Daimler

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek