Nederlandse electrotrekker naar Spaanse containerterminal

containers

15-07-2015 07:45 | Door: Erik Verheggen

In de haven van Valencia start een proef met elektrische zeecontainertrekkers. De Spaanse containerterminal wil met trekkers van het Nederlandse Terberg zijn CO2-uitstoot omlaag brengen.

De elektrische trekkers worden ingezet op de terminal van het Spaanse bedrijf Noatum Container Terminal. De proef is onderdeel van het project Smart, Energy Efficient and Adaptive Port Terminals van de Europese Unie, die € 3,1 mln heeft vrijgemaakt voor duurzame projecten om de CO2-uitstoot van havens te verminderen.

terberg

Elektrische voertuigen

De Terbergtrekkers hebben een ijzerfosfaat-tractiebatterij aan boord. Het bedrijf uit de Utrechtse plaats Benschop maakt behalve terminaltrekkers ook elektrische voertuigen voor andere toepassingen. Autofabrikant BMW heeft sinds dit voorjaar een elektrische vrachtwagen van het bedrijf in gebruik om grondstoffen te vervoeren van en naar zijn fabriek in de Duitse plaats Scherm.

De haven van Valencia claimt met de elektrische trekkers een Europese primeur. Maar een andere terminal die zich inzet voor de toepassing van elektrisch transport is de APM Terminal op de Tweede Maasvlakte. De Rotterdamse terminal is daardoor volledig CO2-neutraal.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Green Ports | Foto: Chris Phutully, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek