FedEx verzekert zich van miljoenen liters bio-kerosine

fedex

23-07-2015 09:35 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Red Rock Biofuels heeft met pakketbezorger FedEx Express een contract gesloten voor de levering van ruim 11 miljoen liter bio-brandstof voor vliegtuigen per jaar.

Het contract tussen Red Rock en FedEx loopt van 2017 tot 2024, en beslaat de helft van de productiecapaciteit van een nieuw te bouwen bioraffinaderij in Lakeview, Oregon. Hier zet Red Rock houtafval van een zagerij om in kerosine, diesel en andere alternatieven voor aardolieproducten.

In maart 2015 kondigde Red Rock nagenoeg precies dezelfde deal aan met de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines. “We hebben drie jaar aan deze deal gewerkt, FedEx en Southwest krijgen in de praktijk elk de helft van onze productie”, zegt Red Rock CEO Terry Kulesa op de site Biofuels Digest. “FedEx kijkt ver voor uit en wil met de bio-kerosine inspelen op CO2-regels voor de luchtvaart in de Europese Unie. Die optie moesten we eerst goed voor ze uitzoeken.”

In de marge

Voor Red Rock is de langjarige deal een grote doorbraak. Kulesa: "Voor onze financiering moesten we de afname voor zeker acht jaar veiligstellen." Luchtvaartmaatschappijen zijn echter niet gewend aan langjarige brandstofdeals.

"Op zeker moment drong het tot iemand door dat ze jaarlijks meer kerosine verspillen dan dat wij ze per jaar zullen leveren", zegt Kulesa. Voor de grote spelers valt het project nu nog in de afrondingsmarge, maar voor Red Rock betekent de deal een kans om verder op te schalen. Kulesa: "Uiteindelijk is niemand geïnteresseerd in een leverancier met slechts een project. FedEx en Southwest hebben interesse in meer, we kijken al uit naar raffinaderij nummer twee en drie."

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: BiomassMagazine, BiofuelsDigest | Foto: Joe Loong, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek