Patrouilleboot met vliegerkracht is 15 keer efficiënter

kites

24-07-2015 09:22 | Door: Erik Verheggen

De Ierse strijdkrachten hebben een duurzame vliegertechnologie ontwikkeld om schepen op sleeptouw te nemen. De vliegers zitten vol met sensoren, die patrouilles efficiënter maken.

De website EngineersJournal schrijft dat de vlieger gedemonstreerd is tijdens een maritiem festival in de Ierse stad Cork. De vlieger heeft een oppervlak van 20 vierkante meter en levert daarmee zoveel trekkracht dat de scheepsmotor voor een deel ontlast kan worden. Om zoveel mogelijk wind te vangen, zweeft de vlieger op 300 meter hoogte.

Die vlieghoogte heeft voor de marine nog een ander voordeel. De makers hebben de vlieger uitgerust met een groot aantal sensoren en communicatiemiddelen. De vlieger brengt zijn omgeving in kaart, waardoor een patrouilleschip met de vlieger een vijftien keer groter gebied kan beslaan. Dat scheelt brandstof en emissies, meldt EngineersJournal.

Skysails

De Ierse marine werkt voor de ontwikkeling van de vlieger samen met het Irish Maritime and Energy Resource Cluster (IMERC), het Cork Institute of Technology, het Tyndall National Institute en de University of Limerick.

Het concept lijkt sterk op dat van het Duitse Skysails. De Duitse vliegers zijn met 160 vierkante meter een stuk groter, en kunnen containerschepen 10 tot 15 procent aan brandstof en CO2-uitstoot besparen. De lijnen van de Skysailsvlieger komen uit de koker van het Nederlandse chemieconcern DSM.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EngineersJournal, The Irish Independent | Foto: Juozas Šalna, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek