Duurzame ruimtevaart met microgolven en waterstof

28-07-2015 07:27 | Door: Erik Verheggen

Het Amerikaanse Escape Dynamics heeft een methode laten zien om ruimteschepen te lanceren zonder grote brandstof verslindende raketten. Het bedrijf gebruikt waterstof en microgolven.

Het voortstuwingssysteem van de start-up is gedeeltelijk in het ruimtevaartuig geplaatst en is voor een deel extern. Escape Dynamics spreekt zelf van een revolutie, waarvan het concept nu bewezen is.

In plaats van raketbrandstof gebruikt Escape Dynamics waterstof. Antennes die op de grond blijven, schieten met een straal microgolven op een warmtewisselaar aan boord van het ruimtevaartuig. Het waterstof wordt daardoor verhit tot 1.700 graden Celsius en schiet met grote kracht uit de uitlaat.

Efficiënt

Escape Dynamics demonstreerde het hele systeem deze maand op laboratoriumschaal. Het bedrijf zette energie uit het stroomnet om in een gebundelde microgolfstraal. De ontwikkelaars wisten daarmee een raketmotor op helium zodanig te verhitten dat er voldoende kracht werd ontwikkeld.

Volgens Escape Dynamics is de aandrijving veel efficiënter dan die van een conventionele raketmotor. Raketten zetten ongeveer 8 procent van de energie om in voortstuwing. Met de microgolfmotor zou een efficiëntie van 30 procent haalbaar zijn. De microgolfstralen zijn zo goed te richten dat ongeveer 90 procent van de energie van de straal wordt omgezet in warmte.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: EngineersOnline, DesignBoom

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek