San Francisco plant grootste waterstoftankstation ter wereld

san fransisco

29-07-2015 09:07 | Door: Erik Verheggen

In San Francisco moet het grootste waterstoftankstation ter wereld komen. Zowel de nieuw te bouwen, duurzame veerboten op waterstof als waterstofauto’s moeten er kunnen tanken.

Dat maakt onderzoeksinstelling Sandia National Laboratories bekend. Sandia werkt samen met veerbotenexploitant Red and White Fleet aan het project. Het Amerikaanse ministerie van transport financiert een haalbaarheidsstudie voor een veerboot met brandstofcel, en een waterstoftankstation dat het grootste in de wereld moet worden.

SF veerboot

Vooral de ontwikkeling van een veerboot op waterstof is een uitdaging. Per dag zou het schip 1.000 kilo waterstof verbruiken. Een waterstofauto verbruikt ongeveer 1 kilo per dag. 

Een verkennend onderzoek heeft volgens de website GreenCarCongress uitgewezen dat het project economisch rendabel kan zijn. 

Waterstoftankstation

In de plannen is een tankstation opgenomen, met een capaciteit van ongeveer 1.500 kilo waterstof per dag. Het zou daarmee het grootse station in de wereld zijn, en volgens Sandia het enige pompstation dat zowel landvoertuigen als schepen kan voorzien van waterstof.

Het verduurzamen van grote veerboten kan op verschillende manieren. Vanaf 2017 vaart in Denemarken elektrische veerboot. Het is een miljoenenproject waarbij onder meer Siemens, DNV GL en Søby Shipyard zijn betrokken. In Noorwegen vaart de eerste batterijpont al. Door bestaande schepen uit te rusten met nieuwe technologie, is zijn ook flinke brandstofbesparingen mogelijk. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Sandia National Laboratories, GreenCarCongress | Foto veerboot: Jeremy, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto San Fransisco: capnvynl, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

 

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek