Reusachtig vliegtuig moet satellieten goedkoper gaan lanceren

05-08-2015 07:45 | Door: Dimitri Reijerman

Stratolaunch, een kolossaal vliegtuig dat moet dienen als een relatief goedkope vliegende lanceerinrichting voor satellieten, moet volgend jaar zijn eerste vlucht gaan maken.

Het toestel wordt gebouwd door het bedrijf Scaled Composites. Het toestel beschikt over twee gekoppelde vliegtuigrompen op basis van een Boeing 747. De spanbreedte van de vleugels bedraagt 117 meter. Verder bevat de Stratolaunch zes motoren en 28 wielen voor het landingsgestel.

Met het Stratolaunch-toestel moet de lancering van satellieten goedkoper worden. Dit is mogelijk doordat er op het reusachtige toestel een raket geplaatst kan worden. Deze kan vervolgens een kunstmaan in een baan om de aarde brengen. Omdat er minder brandstof nodig is voor een lancering op grote hoogte, kunnen de kosten dalen.

Een ander voordeel van de Stratolaunch is dat er minder beperkingen gelden voor een lancering. Zo kan een satelliet bij vrijwel alle weersomstandigheden gelanceerd worden en er zijn minder beperkingen aan de precieze locatie.

Stratolaunch-oprichter Paul Ellen en diverse investeerders, waaronder Elon Musk, hebben inmiddels laten weten dat de Stratolaunch volgend jaar zijn vuurdoop krijgt met de eerste testvlucht. Als de planning wordt gehaald, dan zal de Stratolaunch officieel het grootste vliegtuig zijn dat ooit is gebouwd. Aan de bijbehorende rakettechnologie op basis van een drietrapsraket wordt nog volop gesleuteld.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Yahoo | Foto: Stratolaunch

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek