Elektrische bus laadt in 10 seconden op voor volgende rit

06-08-2015 15:58 | Door: Dimitri Reijerman

Een elektrisch aangedreven stadsbus in de Chinese stad Ningbo kan bij elke bushalte binnen 10 seconden voldoende worden opgeladen om naar een volgende halte te rijden. De bus maakt gebruik van een supercondensator.

De stadsbus legt een traject af van 11 kilometer. Daarbij worden 24 haltes aangedaan. Zodra de stadsbus stopt om passagiers in en uit te laten stappen, wordt de ingebouwde supercondensator razendsnel geladen via een hoge laadpaal. Dit proces duurt nog geen tien seconden, volgens de bouwers een record.

Supercondensator

De condensator biedt voldoende vermogen om de stadsbus een afstand van maximaal 5 kilometer af te laten leggen. Om verder energie te besparen weet de stadsbus ook elektriciteit te genereren door de remenergie naar de supercondensator te sturen. Dit is ook mogelijk wanneer de stadsbus vanaf een helling naar beneden rijdt.

Volgens de bouwers van de bus zorgt het toepassen van een supercondensator, die razendsnel opgeladen en ontladen kan worden, voor een aanzienlijk efficiëntere elektrische aandrijving dan die van conventionele ontwerpen. Besparingen kunnen hierdoor oplopen tot 30 à 50 procent.

Lange levensduur

Een ander voordeel van het toepassen van supercondensators gemaakt van organische materialen, ten opzichte van lithium-ion-accu's is de levensduur. Condensatoren kunnen tot een miljoen maal worden opgeladen. De snelladende bus zou dan ook over een supercondensator beschikken die twaalf jaar mee kan.

Ningbo, een snelgroeiende havenstad waarin meer dan 1 miljoen mensen wonen, wil de komende drie jaar in totaal 1200 van deze elektrische stadsbussen op de weg brengen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Electric Vehicle News | Foto: inyucho,via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek