Efficiënt plannen in de logistiek met TNO-spel

20-08-2015 09:11 | Door: Dimitri Reijerman

TNO heeft samen met containeroverslagbedrijven ECT, EGS en Danser een 'serious game' ontwikkeld. Het spel leert de speler synchromodaal te plannen, ofwel logistieke middelen flexibel in te zetten.

Bij synchromodaliteit worden op flexibele wijze meerdere transportmiddelen, zoals boten, vrachtwagens en treinen, ingezet om op verschillende tijdstippen en langs diverse routes goederen te vervoeren.

Synchromodaliteit heeft voor bedrijven in de logistiek als voordeel dat het de kosten kan drukken, de milieubelasting van transport kan verlagen en de betrouwbaarheid van leveringen kan vergroten.

Serious game

Ondanks de voordelen wordt het werk van met name operationeel planners en salesmanagers complexer, met name doordat in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten transport, zo stelt TNO. Voor planners, klanten, managers en salesmedewerkers heeft TNO daarom samen met zijn partners de serious game SynchroMania ontwikkeld.

SynchroMania laat de speler ervaren hoe synchromodaal plannen werkt, en welke keuzes daarbij moeten worden gemaakt. Daarvoor krijgt hij in de rol van planner te maken met drie veeleisende klanten.

Volgens de makers moet de game onder andere tonen hoe operationele, milieutechnische en financiële voordelen worden verkregen als een aantal beperkingen op een bepaalde order worden verminderd.

De game is nog niet vrij beschikbaar, maar TNO zegt te bekijken of de game voor onderwijstoepassingen ingezet kan worden. Momenteel wordt SynchroMania alleen nog in workshops aangeboden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TNO | Foto: Derell Licht, via Flikcr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven), TNO

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek