De zuinige boot die niet nat wordt

Cruiseschip

21-08-2015 09:52 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University hebben ontdekt hoe ruwe oppervlakten onder water droog blijven. De ontdekking biedt kansen voor bijvoorbeeld de scheepvaart.

De wetenschappers ontdekten dat tal van materialen droog blijven als zij een oppervlak hebben waarin uiterst kleine kuiltjes aanwezig zijn. Het gaat om kuiltjes in een ruw oppervlak van minder dan een micrometer, een miljoenste deel van een meter.

Uit nader onderzoek bleek dat er in de kuiltjes waterdamp ontstond, terwijl er ook zuurstof achterbleef. Deze drukken het vloeibare water weg, waardoor het materiaal gedurende langere tijd droog blijft. De onderzoekers kwamen er ook achter dat sommige insecten door hetzelfde mechanisme in de natuur droog blijven, wanneer ze in contact komen met water.

Brandstofbesparing

De waterafstotende eigenschappen van de onderzochte materialen zijn volgens de wetenschappers onder andere nuttig in de scheepvaart. Zo zouden er scheepshuiden ontwikkeld kunnen worden die droog blijven, waardoor de scheepsweerstand afneemt. Dit kan in potentie energie besparen.

Bovendien zou de scheepsromp ook minder vatbaar zijn voor de aangroei van algen, pokken en ander vuil.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Northwestern University | Foto: Roger W, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek