Noorse rederijen dumpen geen schepen meer op sloopstranden

Vrachtschip wrak

26-08-2015 16:11 | Door: Dimitri Reijerman

De Noorse brancheorganisatie voor rederijen heeft toegezegd dat zijn leden geen schepen meer laten ontmantelen op de omstreden 'sloopstranden' in Azië.

De baas van de Norwegian Shipowners Association schrijft in een Noorse krant dat rederijen verantwoordelijk zijn voor het duurzaam en veilig ontmantelen van hun schepen. De aangesloten rederijen hebben dan ook aangegeven dat boten die rijp zijn voor de sloop niet langer naar landen als India, Pakistan en Bangladesh worden gevaren om gesloopt te worden.

Volgens de Norwegian Shipowners Association zijn zij de eerste brancheorganisatie ter wereld die het dumpen van oude schepen in Azië in de ban doet. Het besluit wordt toegejuicht door het Shipbreaking Platform, waar 19 milieu- en mensenrechtenorganisaties deel van uitmaken.

Sloopstranden

In Azië worden onder vaak mensonterende en gevaarlijke omstandigheden afgedankte schepen uit het Westen gesloopt. In 2009 werd door de Internationale Maritieme Organisatie een verdrag opgesteld dat een einde moest maken aan deze praktijken. Alleen Noorwegen, Frankrijk en Congo houden zich hier tot nu toe aan. EU-richtlijnen over het thema worden binnen enkele jaren van kracht.

Er zijn ook bedrijven die, los van overkoepelende brancheorganisaties, beloven niet langer boten naar de sloopstranden in Azië te sturen. Onder hen is het Nederlandse Boskalis.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Shipbreaking Platform | Foto: Shipbreaking Platform

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek