Hackathon voor duurzame logistiek in haven Rotterdam

27-08-2015 15:18 | Door: Dimitri Reijerman

De World Port Hackathon, waarbij studenten antwoorden moeten verzinnen op challenges, vraagt dit jaar vooral aandacht voor duurzame logistiek.

Tijdens de hackathon voor de bouw van ICT-toepassingen voor de Rotterdamse haven - inmiddels de derde editie - krijgen ontwikkelaars onder andere de vraag voorgelegd hoe goederen zo gemakkelijk mogelijk van a naar b zijn te brengen.

Vooral het containervervoer vormt een uitdaging: de verwachting is dat de komende vijftien jaar het aantal te vervoeren containers zal verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Deelnemers wordt gevraagd hoe die groei met de bestaande infrastructuur logistiek is te verwerken.

Volgens de organisatoren, waaronder diverse logistieke bedrijven, is een van de uitdagingen om een totaalplaatje te kunnen genereren op basis van tal van datasets. Zo kunnen bijvoorbeeld containterterminals beter inschatten hoe schepen efficiënter geleegd kunnen worden.

Duurzaamheidselement

Een andere challenge waar de developers zich in kunnen vastbijten is het ontwikkelen van een 'duurzaamheidsteller'. Zo moet inzichtelijk worden gemaakt wat de CO2-footprint van de Rotterdamse haven en de omliggende gebieden is. Twee andere thema's die meespelen in de World Port Hackathon zijn 'infrastructuur' en 'veiligheid'.

Tijdens de hackathon kunnen de studenten diverse databronnen gebruiken. Deels is die informatie al openbaar, maar nog niet altijd breed benut. Daarnaast kunnen deelnemers tijdens het evenement nieuwe technologie benutten, zoals diverse sensoren voor internet of things-toepassingen en vr-brillen van Google en Oculus Rift.

De World Port Hackathon wordt op 4 en 5 september gehouden bij de RDM Rotterdam. Er zijn prijzen ter waarde van € 3.500 beschikbaar.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: World Port Hackathon | Foto: World Port Hackathon

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek