Start-up laat truck remenergie opslaan en hergebruiken

28-08-2015 12:03 | Door: Dimitri Reijerman

Een Franse start-up heeft een systeem voor vrachtauto's ontwikkeld waarbij remenergie wordt opgeslagen en ingezet om de truck te versnellen. De makers claimen een energiebesparing van 25 procent.

De firma Adgero gebruikt een zogeheten kinetic energy recovery system (kers), waarbij de kinetische energie die vrijkomt tijdens het remmen niet wordt omgezet in warmte, maar tijdelijk wordt opgeslagen. De elektriciteit wordt in vijf 160 Volt-condensators opgeslagen.

Zodra de chauffeur weer optrekt, wordt een kleine elektromotor gebruikt om te assisteren bij het versnellen van de hybride vrachtwagen. Door middel van software worden het opslaan van de remenergie en het inschakelen van de elektromotor volautomatisch gedoseerd.

De condensators zijn gebouwd door het bedrijf Skeleton Technologies. In de condensators wordt gebruikgemaakt van grafeen. Dit materiaal zorgt ervoor dat het accusysteem meer vermogen geeft en meer energie kan opslaan dan condensators van andere fabrikanten. De technologie van Skeleton wordt al toegepast in de Formule 1.

Terugverdientijd

Adgero claimt dat zijn kers-systeem een brandstofbesparing van 15 tot 25 procent kan opleveren. De aanschaf kan zich, zonder subsidies, in gemiddeld drie jaar terugverdienen.

Het hergebruik van vrijgekomen remenergie wordt al langer toegepast in onder andere auto's en treinen. Voor vrachtauto's zijn dergelijke systemen nog nieuw, al dwingen steeds strenger wordende emissie-eisen fabrikanten ertoe om te kijken naar diverse brandstofbesparende technologieën.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Skeleton Technologies | Foto: Adgero

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek