Rotterdam krijgt nieuwe LNG-terminal

01-09-2015 12:02 | Door: Dimitri Reijerman

In de Rotterdamse haven wordt een nieuwe terminal gebouwd voor de overslag van vloeibaar aardgas, ofwel LNG. LNG is een duurzamer alternatief voor stookolie.

De nieuwe insteekhaven, die de naam Yukonhaven heeft gekregen, wordt gebouwd door de aannemerscombinatie Hakkers Van Oord. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam zal de Yukonhaven, gelegen op de Maasvlakte, een lengte krijgen van 255 meter bij een breedte van 150 meter. De diepgang bedraagt 7,5 meter.

Vanaf 2016 moet er vanaf de Yukonhaven LNG stromen naar de zogeheten Break Bulk-terminal van Gate terminal. De installatie is geschikt om bunkerschepen en LNG-tankers van vloeibaar aardgas te voorzien. Zo kan de brandstof worden gedistribueerd naar zeeschepen en veerboten, evenals vrachtauto's en de industrie.

Het Havenbedrijf stelt dat de komst van de LNG Break Bulk-terminal goed aansluit bij het beleid om de scheepvaart te laten overstappen van stookolie naar het schonere LNG. Naast minder CO2-uitstoot produceren schepen op LNG ook geen roet of zwaveloxides.

Steeds meer schepen, zowel voor de zeevaart als de binnenvaart, kunnen varen op vloeibaar aardgas. Naast Rotterdam gaat ook de Noord-Groningse Eemshaven infrastructuur aanleggen voor LNG-bunkering.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam | Foto: Havenbedrijf Rotterdam, Wikipedia

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek