Bedrijf dat trucks in treintjes laat rijden ontvangt $ 17 mln

01-09-2015 19:27 | Door: Dimitri Reijerman

Peloton Technology, een bedrijf dat hardware en software ontwikkelt om trucks duurzamer te laten rijden, heeft van investeerders $ 17 mln ontvangen om de technologie verder te verfijnen.

Peloton Technology 'koppelt' trucks die in een 'treintje' rijden. Daarvoor wordt vehicle-to-vehicle-communicatie toegepast om de trucks onderling informatie uit te laten wisselen over bijvoorbeeld de snelheid.

Mocht de koploper plots gaan remmen, dan remmen de achterliggende vrachtauto's volautomatisch. De chauffeur blijft echter ten aller tijde volledige controle over het stuur en de reminrichting houden.

Brandstofbesparing

Volgens Peloton zorgt de technologie voor minder ongelukken op trajecten waar trucks treintjes kunnen vormen, mede omdat kop-staart-botsingen worden vermeden. Daarnaast kunnen er door de verbeterde aerodynamica flinke winsten worden geboekt op het gebied van brandstofbesparing: de voorste truck bespaart tot 4,5 procent aan diesel, terwijl de achterliggende trucks tot 10 procent besparen.

Diverse grote Amerikaanse ondernemingen hebben inmiddels toegezegd om $ 17 mln te investeren in Peloton, waaronder het defensieconcern Lockheed Martin. Met het geld wil het bedrijf zijn technologie marktrijp maken nadat er al diverse praktijkproeven succesvol zijn afgesloten.

Een volgende stap ten opzichte van de technologie van Peloton is de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtauto's. In Nederland werkt onder andere TNO aan dergelijke technologie. Het combineren van twee trucks levert volgens TNO een brandstofbesparing van 10 tot 20 procent op.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Lockheed Martin, Peloton Technology

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek