Concept voor truck met 13 procent lager brandstofverbruik

04-09-2015 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

Renault Trucks heeft zijn Efficient Distribution Truck-project (Edit) uit de doeken gedaan. Samen met zes partners werkt de autofabrikant aan een concept voor een zuiniger distributievoertuig.

Het Edit-project neemt het ontwerp van de Renault Trucks D Wide Euro 6 als basis. De doelstelling is om een demonstratievoertuig te bouwen waarin transportkoeling is geïntegreerd, maar waarbij tegelijkertijd het brandstofverbruik met minimaal 13 procent afneemt. In 2020 moet de compacte en zuinige vrachtauto commercieel geleverd kunnen worden.

Inmiddels heeft Renault, samen met een aantal Franse partners Valeo, Lamberet, Michelin, BeNomad, Indsa de Lyon (LamCoS) en IFSTTAR (Licit) de eerste ontwerpen gemaakt. Daarbij wordt met name de aerodynamica van het voertuig en het koellichaam onder de loep genomen en aangepast.

Remenergie hergebruiken

Renault wil ook energie terugwinnen als het voertuig moet remmen. De elektriciteit kan de secundaire elektronische systemen van de Edit-vrachtauto voeden en de verbrandingsmotor assisteren.

Ook willen de bouwers in het navigatiesysteem de timing van stoplichten opnemen, zodat de truck een snelheid kiest die het meest efficiënt is. Aanvullend moet het systeem de chauffeur de meest economische route aanrijken.

Een andere innovatie waar de Franse autobouwer naar kijkt is het gebruik van andere banden. Deze moeten een lagere rolweerstand leveren met opnieuw een gunstig effect op het brandstofverbruik.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Renault Trucks | Foto: Renault Trucks

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek