RWG opent vergaand geautomatiseerde containerterminal

08-09-2015 16:04 | Door: Dimitri Reijerman

Het Rotterdam World Gateway-consortium opent vrijdag officieel een vergaand geautomatiseerde containerterminal op de tweede Maasvlakte.

De RWG-terminal heeft een oppervlak van 108 hectare en een zeekade van 1.900 meter lang en 20 meter diep. Daarmee is de haven geschikt voor het afhandelen van de vracht van moderne ultra large container ships. Ook heeft de gloednieuwe terminal een kade voor binnenvaartschepen van 550 meter lang en biedt de terminal een diepgang van 11 meter.

Volgens RWG is de overslag van containers vergaand geautomatiseerd. Er zijn 50 automatische opslagkranen die op afstand zijn te bedienen. In totaal vervoeren 59 automatisch geleidende voertuigen de containers naar een tijdelijke opslaglokatie op het terminalterrein.

Veertig remote process operators bedienen de elf deepsea-kranen, drie lichterkranen en twee spoorkranen. Ze bedienen de kranen deels op afstand, maar houden vooral toezicht op het proces.

Achterlandvervoer

Voor het vervoer naar het achterland wordt niet alleen gebruikgemaakt van containertrucks en binnenvaartschepen, maar ook van railvervoer. Zo heeft de RWG-terminal een spoorverbinding met de Betuwelijn.

RWG denkt dat 20 procent van de goederenstroom via rail zal verlopen, 35 procent via de weg en 45 procent door middel van binnenvaartschepen. Verder bedraagt de capaciteit van de terminal 2,35 miljoen TEU (twenty-foot equivalent units) per jaar.

Hoewel de terminal al in mei in gebruik is genomen, zal de Rotterdam World Gateway vrijdag officieel in gebruik worden genomen. De openingshandeling wordt uitgevoerd door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Bekijk een video over de nieuwe RWG-terminal:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RWG | Foto: RWG

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek