Liftbare tandemas laat Volvo Truck tot 4 procent brandstof besparen

Volvo Trucks

14-09-2015 18:29 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Trucks heeft een nieuwe liftbare tandemas geïntroduceerd waarmee een onbeladen truck tot 4 procent minder brandstof vebruikt dankzij een lagere rolweerstand.

De liftbare tandemas is bedoeld voor vervoerders die regematig transporten uitvoeren waarbij alleen op de heenweg met vracht wordt gereden. Volvo Trucks noemt als voorbeelden de bouw, bulktransporten en het vervoer van boomstammen.

De banden kunnen op 14 centimeter van het wegdek omhoog worden gebracht. Om de liftbare tandemas mogelijk te maken is de eerste aangedreven as voorzien van een klauwkoppeling. De optie is beschikbaar op de Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH en de Volvo FH16.

Minder brandstof nodig

Volgens Volvo Trucks kan de optilbare tandemas een aanzienlijke brandstofbesparing opleveren: "Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, kan tot 4 procent brandstof worden bespaard in vergelijking met wanneer alle assen zijn neergelaten", zegt Jonas Odermalm, segment manager construction bij Volvo Trucks.

Ook wordt met een opgetilde tandemas de draaicirkel met een meter verkleind. Daarnaast vermindert de slijtage van de banden en het ophangsysteem. Ten slotte neemt het rijcomfort voor de chauffeur toe, omdat er minder vibraties ontstaan.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Volvo Trucks | Foto: Volvo Trucks

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek