Veiliger wissel maakt meer spoorcapaciteit mogelijk

Treinrails

15-09-2015 10:24 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers aan de Loughborough hebben een wissel ontwikkeld die veiliger is dan bestaande wissels omdat een trein niet kan ontsporen. Ook kan het ontwerp meer treinverkeer over een traject mogelijk maken.

Het gepatenteerde wisselsysteem heeft de naam Repoint gekregen. Bij het bedienen van de wissel wordt de rail een stukje opgetild en verplaatst. De wissel heeft daarmee een fail-safe ontwerp gekregen. Een trein kan niet ontsporen doordat er geen wisseltongen kunnen blijven 'hangen' door bijvoorbeeld een mechanische fout: de trein zal in dergelijke situaties standaard naar een bepaald stuk spoor rijden.

De makers claimen dat Repoint-wissels aanzienlijk veiliger zijn dan traditionele wissels. Bovendien zijn er minder vaak onderhoudsbeurten en controles nodig, waardoor de kosten voor de railbeheerder zullen dalen.

Meer capaciteit

Een ander pluspunt is dat een Repoint-wissel in een fractie van een seconde omgezet worden. Dit vergroot de capaciteit op het spoor, waardoor er bijvoorbeeld meer passagiers- en vrachtvervoer van een spoortraject gebruik kunnen maken, iets wat de duurzaamheid ten goede komt. Ook de betrouwbaarheid van een wissel neemt toe, stellen de makers.

De onderzoekers van Repoint hopen de innovatieve spoorwissels volgend jaar op de markt brengen. Tot die tijd zullen er nog proeven met het ontwerp worden gehouden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Repoint | Foto: Repoint

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek