Zuinige kabellegger voor offshore windparken

abb

22-09-2015 07:06 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse technologieconcern ABB heeft opdracht gegeven tot de bouw van een schip dat onderzeese stroomkabels gaat leggen. In 2017 komt het schip in de vaart.

kabel

ABB legt met zijn boten zware stroomkabels op de zeebodem. Die transporteren de elektriciteit van windparken op zee naar de kust, of verbinden de stroomnetten van landen met elkaar voor uitwisseling van duurzame stroom.

In Noorwegen laat ABB een nieuw schip bouwen voor het leggen van deze kabels. Het schip, 140 meter lang en 30 meter breed, moet in 2017 operationeel zijn.

27 procent brandstofbesparing

Dankzij GPS en door ABB zelf ontwikkelde draaibare scheepsaandrijvingen kan het schip zeer nauwkeurig zijn positie vasthouden.

Drie van deze elektrische Azipods maken het grote schip wendbaar en naar eigen zeggen 27 procent zuiniger dan eenzelfde schip met conventionele aandrijving.  

abb

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ABB | Foto: ABB

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek