Brandstofbesparing van 20 procent mogelijk met EnergyShip

05-10-2015 07:12 | Door: Dimitri Reijerman

TNO start samen met de scheepvaartsector een project om met behulp van big data en monitoring de brandstofefficiëntie te verhogen. De brandstofbesparingen kunnen oplopen tot 20 procent.

Het zogeheten EnergyShip-project moet exploitanten een beter inzicht geven in hoe brandstof op een schip gebruikt wordt. Dit levert niet alleen besparingen en minder CO2-uitstoot op, maar is ook noodzakelijk voor de verplichtingen van het Europese Measurement Reporting Verification-systeem.

Daarbij moeten grote schepen vanaf 2018 hun CO2-emissies opgeven als ze van, naar of tussen Europese havens varen. De data moet door een derde partij worden gecontroleerd.

In aanloop van dit project heeft TNO samen met rederij Flinter, machinefabriek Bolier, product- en systeemintegrator Alewijnse Noord en constructiebedrijf Wolfhard Wessels een energieanalyse gedaan van de coaster Nordic Erika.

Door historische data te bekijken, is er een aantal aanpassingen op het schip doorgevoerd. Hierdoor bespaart de Nordic Erika bij een gelijke snelheid 20 procent brandstof, 2 ton per dag volgens Flinter.

Nieuwe deelnemers

Met het EnergyShip-project is TNO op zoek naar andere maritieme bedrijven. Zo moet er een universele manier ontstaan waarop interfaces, dataprotocollen en dataverwerking worden gebruikt om schepen efficiënter met brandstof te laten omspringen.

Deelnemers aan het project betalen € 25.000. Zij krijgen toegang tot alles wat in het project wordt ontwikkeld, inclusief de meetdata van de Flinter-schepen. Het project heeft een looptijd van een jaar.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TNO | Foto: IDS [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek