Mercedes-Benz test autonoom rijdende vrachtauto op snelweg

05-10-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Mercedes-Benz voert op de autobahn proeven uit met een omgebouwde Actros-vrachtauto die is voorzien van technologie om de truck zelf te laten rijden.

Het gaat om een proef op de A8 tussen Denkendort en Stuttgart. Mercedes-Benz heeft een ontheffing gekregen om op dit traject proeven te houden met een zelfrijdende truck.

De vrachtauto is een standaard Actros-truck die is voorzien van de Highway Pilot-technologie van de Duitse autobouwer. Deze gebruikt onder andere radar en camera's om de positie op de weg te bepalen. Zodra de vrachtauto op de snelweg rijdt, kan de software met een druk op de knop de worden geactiveerd. De truck zal in de rechterbaan autonoom zijn weg vinden.

Alleen op snelweg actief

Bij de testtruck blijft te allen tijde een chauffeur achter het stuur zitten. Het systeem werkt voorlopig alleen nog op de snelweg. Bij het naderen van bijvoorbeeld wegwerkzaamheden krijgt de chauffeur een seintje om het stuur weer over te nemen. Ook bij het ontbreken van wegbelijning of bij slecht weer dient de bestuurder het stuur weer in handen te nemen.

Volgens Mercedes-Benz krijgt de chauffeur in dergelijke situaties ruim voldoende tijd om het stuur over te nemen. Mocht dit toch niet op tijd gebeuren, dan zal de vrachtauto volautomatisch en op een veilige wijze een stop maken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Mercedes-Benz | Foto's: Mercedes-Benz

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek