Odfjell bespaart 20 procent brandstof met zuinigere schepen

Bow Clipper

06-10-2015 09:03 | Door: Dimitri Reijerman

Het Noorse overslagbedrijf Odfjell gaat negentien schepen uitrusten met efficiëntere aandrijftechnologie. Hierdoor neemt het brandstofverbruik met 20 procent af.

De schepen krijgen efficiëntere propellers op de scheepsschroef en het roer wordt aangepast. Ook de motor wordt aangepast, zoals een gewijzigde turbocharger en verbeterde generators.

Bow Clipper

Volgens Odfjell behaalde een modelboot, waarvoor het bedrijf samenwerkte met het Noorse maritieme onderzoeksbureau Marintek, brandstofbesparingen van circa 15 procent. Met verdere technische aanpassingen steeg de brandstofbesparing tijdens proeven met de Bow Clipper op volle zee naar 20 procent.

Beter energielabel

Odfjell wil tot en met 2017 in totaal negentien schepen laten aanpassen. Daarmee zullen de schepen voortaan een A+-label mogen dragen, in plaats van de huidige D+-labels.

In Nederland start TNO binnenkort een proef met het verhogen van de brandstofefficiëntie van schepen. Daarvoor worden big data en monitoring gebruikt. TNO claimt ook brandstofbesparingen die kunnen oplopen tot 20 procent.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Odfjell | Foto's: Odjfell

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek