Volvo Trucks maakt Euro 6-motoren geschikt voor nieuwe biodiesel

Volvo Trucks

08-10-2015 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

Volvo Trucks maakt zijn nieuwste Euro 6-vrachwagenmotoren geschikt voor bio-diesel op basis van met waterstof behandelde plantaardige olie. Volvo ziet op termijn een belangrijke rol voor deze dieselvervanger.

Volgens Volvo Trucks kunnen plantaardige oliën of dierlijke vetten na een chemisch proces, waarbij zuurstof wordt vervangen door waterstof, een volwaardige synthetische diesel vormen. De chemische eigenschappen zijn vrijwel gelijk aan diesel en de biobrandstof van de tweede generatie is in een brandstoftank probleemloos met reguliere diesel te mixen.

Deze vorm van biobrandstof kent volgens Volvo minder schadelijke emissies van NOx, zoals met reguliere diesel, terwijl ook de motoren en brandstoffilters minder snel vervuild raken. De CO2-emissies liggen 40 to 60 procent lager. Daarmee kunnen vrachtwagenfabrikanten ook aan toekomstige emissie-eisen voldoen. Verder is de brandstof via de bestaande infrastructuur van tankstations aan te bieden.

Hoop op meer investeringen

Volvo Trucks spreekt in Automotive World de hoop uit dat meer bedrijven gaan investeren in deze biobrandstof, mede omdat er nog maar weinig partijen de brandstof produceren. Alleen Neste Oil en Total kunnen de behandelde plantaardige biodiesel leveren.

De truckbouwer erkent echter dat er nog enkele problemen zijn om de adoptie van de brandstof te vergroten. Volgens Volvo Trucks moeten er voldoende bronnen zijn voor de benodigde plantaardige oliën en dierlijke vetten. Daarnaast moet de productiecapaciteit omhoog.

Deze bezwaren klinken ook vanuit de mileulobby. Lobbyisten stellen dat biobrandstoffen te veel landbouwgrond nodig hebben, wat een nadelige invloed op de voedselproductie heeft.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Automotive World | Foto: Volvo Trucks

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek