Treinstel van composiet kan 5 procent CO2 besparen

15-10-2015 10:08 | Door: Dimitri Reijerman

Door het casco van een trein op te trekken uit composietmaterialen, wordt een trein 20 tot 30 procent lichter. Dit bespaart minimaal 5 procent CO2. Bouwers willen toestemming om dergelijke treinen te mogen maken.

Treinen bestaan vooral uit een stalen casco; uitsluitend niet-dragende onderdelen worden gemaakt van lichtere composietmaterialen. Dit is het gevolg van Europese regelgeving, maar de spoorsector hoopt iets aan deze regels te veranderen, schrijft SpoorPro.

In het Refresco-project, waar de Europese Commissie € 4,7 mln in heeft gestoken, proberen Europese partijen de certificering van treinen zo aan te passen dat ook het casco van composietmaterialen mag bestaan. Dit zorgt voor een gewichtsbesparing van een trein van 20 tot 30 procent. Daarmee kan de CO2-uitstoot met minimaal 5 procent gereduceerd worden. Ook dalen de kosten voor de spoorvervoerder.

In eerste instantie wordt gekeken naar aspecten als sterkte en botsbestendigheid, brand, geluid en trillingen, elektromagnetische compatibiliteit en het onderhoud van de treinen. Daarvoor kijken de ontwerpers met name naar processen in de vliegtuigindustrie waar al op grote schaal composiet wordt toegepast.

Aanbeveling

Een hindernis vormt nog de hogere prijzen voor composietmaterialen ten opzichte van staal, al is de verwachting dat de prijzen op termijn dalen. UIteindelijk zal Refresco begin 2016 met een aanbeveling komen of het toepassen van composieten in de treinenbouw regeltechnisch haalbaar is. Mocht het antwoord positief zijn, dan willen de initiatiefnemers een demotreinstel uit composieten bouwen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: SpoorPro | Foto: 1807060460JCM (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners

Nieuws over logistiek en transport

De sectorpagina logistiek en transport belicht duurzame ontwikkelingen voor transportbedrijven en logistieke ondernemingen. Vervoer via de weg, via de scheepvaart, de binnenvaart of over het spoor, tal van innovaties zorgen voor efficiëntere logistieke processen en schone, groene transportstromen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Transport & Logistiek